Biztos te is rengetegszer hallottad már, hiszen lassan már a csapból is ez folyik, hogy 2014.április 8.-án tegnap a Microsoft megszüntette a Windows XP támogatását. Nem véletlen ekkora a felbolydulás a történet körül, hiszen óriási problémáknak néz elébe az aki nem vált, és az internetre csatlakozik a gépe. Annak ellenére, hogy rengetegen úgy gondolják, ez csak üzleti húzás az MS-től, sajnos ha objektíven tekintünk a problémára látni kell, hogy…

Valós a veszély.

Mert azzal, hogy nem javítják a felfedezett hibákat, máris nyitottá válik a rendszer a külső támadások ellen. Mert hiába gondolod, azt, hogy téged megvéd a vírusirtód. Sajnos ez nem így van, ugyanis ettől a pillanattól kezdve, nem csak az operációs rendszer, hanem a kapcsolódó szolgáltatások sem fogják támogatni az egyébként már elavult rendszert. Ami azt jelenti, hogy hiába a vírusirtó, az új kódok ellen semmit sem ér, mert nem frissül a vírus adatbázis. 

Biztosan te is találkoztál már olyan helyzettel, hogy…

Vásároltál egy új hardver eszközt, többnyire ez a külső eszközöket érinti. Mint nyomtató, Szkenner, Webkamera, stb. és nem tudtad be üzemelni, mert nem volt hozzá friss vezérlő program. Mostantól ez a helyzet kicsit megfordul, mert rövid időn belül eltűnik a hardverek támogatása is a rendszerhez. Röviden, ha szükséged lesz valamilyen új hardverre, nem fogod tudni használni, mert eleve nem lesz vezérlő szoftver hozzá, csak az újabb rendszerekhez.

Jelenleg még nagyon magas az XP felhasználók aránya.

Ezen a diagramon is látható, hogy közel 30%-a a felhasználóknak még ezt a régi rendszert használja.

oprendszerek

 Kép forrás: Net Aplication

Te milyen operációs rendszert használsz?

Válaszd ki az az egy operációs rendszert a felsoroltak közül, amit leginkább használsz. Ha nem tudod, hogy a Windows melyik verzióját használod, csak írd be a startmenü keresőjébe, vagy a futtatás sorba, hogy “Winver” és nyomd le az Enter billentyűt. Egy felugró ablakban máris megnézheted, az operációs rendszered típusát.

A felmérés teljesen anonim, és névtelen. 

 [poll id=”5″]

Más a véleményed, vagy csak kérdezni szeretnél, tedd fel!

Írd le a gondolataid, az operációs rendszerrel kapcsolatban itt lent a hozzászólások között!