Legfőképp az, hogy a számítógép védelmét szolgáló automatikus frissítés nem elérhető a Windows XP-hez, valamint műszaki segítség sem igényelhető már hozzá. Tehát ha továbbra is használod ezt az operációs rendszert, a számítógéped ugyan működni fog, de nagyon nagymértékben, mondhatni hatványozottan ki leszel téve a biztonsági fenyegetéseknek és a vírusoknak.

És ha most még azt gondolod, hogy egy vírus védelmi szoftver és egy tűzfal majd megvéd a támadásoktól… Akkor éppen a te figyelmedbe ajánlom ennek a cikknek a holnap megjelenő második részét. Ebben a második részben egy videóban megmutatom neked, hogy milyen könnyedén ellophatják a jelszavaid, felhasználó neveid, és egyáltalán bármit, amit az interneten és a számítógépeddel végzel. Mindezt úgy, hogy működik a tűzfal, és egy friss vírusirtó is fut a gépen.

A cikksorozat végére pedig teljesen tisztában leszel azzal, mit tehetsz, milyen megoldások állnak a rendelkezésedre, hogy csökkentsd, sőt, elkerüld a kockázatot.

Abban igazad lehet, hogy az XP nem rossz rendszer ma sem. Ám frissítések nélkül védtelenné válik számítógéped. Bármilyen hibát találnak a jól felkészült hekkerek a rendszerben, és írnak a hiba kihasználásra egy vírust, akkor az ellen már nem tudsz védekezni, mert nem érkezik rá „folt”, javítás, közismert nevén frissítés.

Bizonyosnak vehető, hogy több hackercsoport fog kidolgozni támadásokat kifejezetten a biztonsági frissítések nélküli Windows XP rendszerű számítógépekre. Már most biztosak lehetünk abban, hogy rövid időn belül majdnem minden Windows XP-s számítógép sebezhetővé válik.

Igen komoly biztonsági fenyegetettséget rejt magában pl. az Internet Explorer 8-as verziójának használata is. XP alatt sajnos magasabb verziójú böngészőt nem tudsz használni. És bár ez a probléma más, alternatív böngésző használatával időlegesen megoldható, ám ez nem ad végleges, és megnyugtató megoldást.

Újabb, fejlettebb kódok, fenyegetések

Az XP megjelenése óta sok-sok új kártékony támadási technológia jelent meg. Így az XP alapú rendszerek nehezen tudnak már megbirkózni a kártevő- és vírustechnológiák újabb és újabb generációjával. A támogatás megszűnését követően az alapvető védelmet adó vírusvédelmi programok készítői költségtakarékossági megfontolásból nem fognak már naprakész megoldásokat készíteni az XP rendszerhez.

És persze ne feledd, hogy más olyan új típusú fenyegetések is megjelenhetnek, amelyekhez a vírusvédelmi szoftverek új verziói szükségesek. Ezért az XP a régebbi víruskeresési technológiák miatt sokkal sebezhetőbb lesz az újabb kártevőkkel szemben.

Amikor a géped egy botnet (zombi géphálózat) tagja lesz.

A botnet kifejezés a robotNetwork szavakból keletkezett. A botnet olyan hálózati gépek csoportja, melyek automatikusan egy, vagy több előre meghatározott feladatot hajtanak végre, mindezt úgy, hogy a vezérlő géptől további utasításokat is képesek fogadni. Az így létrehozott hálózatot hasznos dolgokra is lehetne használni, lásd pl. az azóta már leállított SETI projekt, ám esetünkben ez koránt sincs így. A már korábban megfertőzött gépek minden különösebb jelzés nélkül (nincs riasztás) várják a vezérlő, távoli számítógép támadásokhoz használt utasításait.

Ezeknek a kártékony hálózatoknak az elterjedése szorosan köthető a nem frissített, azaz biztonsági réseket tartalmazó, Windows rendszert használó számítógépek tömegéhez. Ezek a kártevők folyamatosan fejlődnek, és ma már nem csak fertőzni tudnak, de terjeszteni is képesek magukat. Ehhez az egyik legjobb táptalaj a ma már nem frissített Windows XP.

Hogyan veheted észre, ha géped egy ilyen hálózat tagja lesz?

Szomorú, de tény, hogy akár a te számítógéped is lehet egy ilyen hálózat tagja, még akkor is, ha te azt sosem kérted, vagy engedélyezted. A felhasználók többségének a legtöbb esetben még tudomása sincs erről a tényről. Jó eséllyel pályázik a géped a tagságra, ha annak operációs rendszerét, vagy a böngészőt stb. sosem frissíted, és nem használsz víruskeresőt, illetve más biztonsági szoftvert.

A legjobb, amit tehetsz, hogy sürgősen beszerzel valamilyen víruskereső programot, és teljes körű ellenőrzésnek veted alá a számítógéped. A magam részéről ajánlom a biztonságos helyről indított online víruskeresőket. Ha a kereséssel végeztél, ajánlott még hosszabb-, rövidebb ideig figyelemmel kísérni az internetkapcsolatod sebességét. Ha pedig Windows XP-t használsz, akkor a lehető legrövidebb időn belül tedd meg a szükséges lépéseket az operációs rendszered lecserélésére.

Mindezek ellenére, amíg az egyes felhasználókban nem tudatosul, hogy mekkora veszélynek vannak kitéve, és nem tesznek ellene, addig minden marad a régiben. A botnet hálózatok tovább fertőznek, és küldik naponta millió szám a spam leveleket. Becslések szerint naponta legkevesebb 5000 új vírust írnak a Windows rendszerekre. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül frissítsd az operációs rendszered. Ezután pedig rendelkezz naprakész vírus-, illetve kémprogram elleni szoftverrel, és használd is rendszeresen. Használj tűzfalat, aminél állítsd be, hogy ne csak a bejövő, de a kimenő forgalmat is szűrje. És ami a legfontosabb, légy tudatos felhasználó.

Ahogy azt a holnapi videóban látni fogod, még így sem lehetsz biztos benne, hogy 100%-os a védelmed, de ezzel már minimálisra korlátoztad a rád leselkedő veszélyt.

xphez

  • Neked naprakész a vírusirtód?
  • Gyenge hálózati jelszavak. Ha az internetre kapcsolódsz, ugye tudod, hogy egy világméretű hálózathoz kapcsolódsz?
  • Autorun funkció, valld meg őszintén, te rendszeresen ellenőrzöd a gépedhez kapcsolt pendrájvot vírus keresővel?
  • Amikor csatlakozol egy hálózathoz, akár kábelen akár WIFI-n pontosan tudod, hogy milyen megosztásokat engedélyezel?
  • Telepíted a fontos biztonsági frissítéseket? Ugye tudod, hogy XP-hez már nem lehet?

Ha a vírusok ellen nem tudsz védekezni, annak nem csak az a veszélye, hogy lassú lesz a géped. Könnyen megeshet, hogy törlődik egy vagy több számodra nagy fontossággal bíró fájl, és persze az internetes böngészésed is veszélyesebb lesz. A Magyar Bankszövetség állítása szerint például az XP felhasználók jelentősen nagyobb, és értelmetlenebb kockázatnak teszik ki magukat netbankolás közben. Manapság már az adathalász támadások, néhány kivételtől eltekintve, közvetlenül a bankszámlánkat célozzák meg.

Holnap jövök a beígért videóval! Addig is írd meg mi a véleményed a témával kapcsolatban, hozzászólásodat várom itt lent!