A Windows Operációs rendszer telepítése közben, lehetőség van a merevlemez meghajtókat több külön meghatóra bontani. Ezt a lehetőséget érdemes is kihasználni, és legalább két partíciót javasolt létrehozni, egyet a rendszernek és egyet az adatoknak. Ha kellően nagyméretű a meghajtó akár kettőnél több partíciót is készíthetünk.

A telepítéskor általában a rendszer felajánlja a létrehozott partíciók formázását is, ám ha nem élünk ezzel a lehetőséggel csak a rendszer telepítéséhez szükséges egyetlen partíciót formázzuk meg, és elindítjuk a telepítést, akkor a telepítés után az operációs rendszer számítógép lapon nem jelennek meg a formázatlan partíciók. Így adatok tárolására sem használhatjuk azokat.

Nem láthatók a telepítéskor létrehozott partíciók.

Formázzuk hát meg utólag a létrehozott partíciókat.

A formázást Windows XP és Windows 7 alatt is azonos módon végezhetjük el. Kattintsunk a Startmenü –> Vezérlőpult gombjára.

A Startmenü Vezérlőpult.

A megjelenő vezérlőpult ablakban válasszuk a Felügyeleti eszközök pontot.

Felügyeleti eszközök.

A felügyeleti eszközök ablakában válasszuk a Számítógép-kezelés menüpontot.

Számítógép-kezelés

A Számítógép kezelés gombra kattintva megjelenik a telepített meghajtók listája, ebben a listában már láthatók a létrehozott partíciók, de most még betűjelek és meghajtónevek nélkül.

A létrehozott partíciók.

Ahhoz, hogy a fenti képen látható módon Megjelenjen a partíció betűjele, neve valamint a fájlrendszer típusa, még meg kell formázni az adott partíciót. A formázáshoz válasszuk ki a kívánt partíciót és kattintsunk rá a jobb egérgombbal. Ekkor megjelenik egy helyi menü amelyből a formázás mellett még számtalan lehetőséget választhatunk, de most maradjunk a formázásnál.

Formázás.

A formázásmenüpontra kattintva a megjelenő ablakban még meg kell adnunk néhány adatot, például a meghajtó nevét, és a fájlrendszer típusát, majd indulhat a formázás. A művelet befejeztével ha már minden partíciót megformáztunk, azok használatba vehetők, és innentől kezdve megjelenek az egyes meghajtók a Startmenü számítógép lapon is.

Most már láthatók és használhatók az egyes meghajtók.

Sok sikert az utólagos formázáshoz. Kérdése van szóljon hozzá itt lent.