Mai bejegyzésemmel egy új sorozatot indítok el, amely a nyomtatókkal, azok bemutatásával, apróbb hibáinak kiküszöbölésével telepítésükkel stb. foglalkozik.

Ha valaha gondolkodtál már azon vajon hogyan működik a tintasugaras nyomtató, mi zajlik a belsejében, miközben nyomtat. Akkor mindenképp olvass tovább. Nem csak működéséről, hanem az előnyeiről és hátrányairól is, olvashatsz a cikkben, valamint néhány egyszerű hibaelhárítási tippet is bemutatok neked.

Az otthoni nyomtatási feladatokra leggyakrabban használt tintasugaras nyomtató, a termikus DOD tintasugaras nyomtató. Ennek a belső működését ismerheted meg ebből a bejegyzésből. Lehetséges, hogy a te asztalodon is éppen egy ilyen készülék található, vagy használtál ilyet valahol, valamikor.

A DOD (drop on demand) technológia

A technológia lényege, hogy a fej csak a felirat elkészítéséhez szükséges tintacseppeket bocsájtja ki (drop on demand). Ezek a készülékek igen összetett belső félépítésűek  Néhányuk még a színes lézernyomtatónál is bonyolultabb. De van egy kis alkatrészük ami talán még ennél is összetettebb, ez a tintapatron.

Ha eddig úgy gondoltad, hogy túl drága egy tintapatron, akkor a cikk után garantáltan másképp fogod gondolni. Persze, ezt úgy értem, hogy az összetettségéhez képest nem túl drága. Ha a nyomtatási költségeket nézzük akkor kicsit más a helyzet, de az egy következő cikk anyaga lesz.

Ha egy üres tintapatront ki nyitsz, akkor belül több cellát találsz. Úgy néz ki, mint egy ház tele apró négyzetes szobával. Minden ilyen patronban, van egy kis ellenállás. Ez olyan speciális anyagból készült ami áram hatására felmelegszik.

Amikor a nyomtató egy karaktert nyomtat, akkor felmelegíti ezeket az apró ellenállásokat. Ennek hatására a kis tinta cellákban egy buborék keletkezik. A buborékképződés egy csepp tintát lök ki, a tintapatronon található “fúvókán” keresztül. A folyamat olyan gyorsan megy végbe, hogy csak mikroszekundumban mérhető. A tinta csepp színét a különböző színű tinta keverésével állítja be a nyomtató.

Mindezeken túl a legtöbb tinta tartalmaz egy kevés vasat, ennek szerepe, hogy növelje a felületi feszültséget, mivel tartalmaz egy kis pozitív töltést. Hasonlóan a xerografikus hatást alkalmazó lézernyomtatókhoz, így segítve a tinta tapadását a papíron.

Most, hogy már ismered, a tintasugaras nyomtatók alapvető működését, és tudod mennyire bonyolult a tinta patron. Nézzük meg a tintasugaras nyomtatók, előnyeit és hátrányait

A tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai

Előny: Kevésbé költséges, mint más típusú nyomtató. Mivel a leglényegesebb folyamat a tintapatronokon belül történik, ezért a nyomtató maga rendszerint meglehetősen olcsó. A legtöbb nyomtatóhoz adnak tintapatronokat is, de vigyázz, mert ezek általában csak “minta” patronok, melyek kevesebb tintát tartalmaznak, mint az újonnan vásárolt csere patron.

Előny: A tintapatronok valójában nem kerülnek sokba. Összehasonlítva a lézer tonerrel, amely ugyan jóval költség hatékonyabb nyomtatást tesz lehetővé. A tintapatron olcsósága a méretgazdaságosságában keresendő. Kisebb patron kevesebb tinta, többször kell cserélni. Valamint ahogy azt már fentebb is írtam, az otthoni felhasználók körében a tintasugaras nyomtatók még ma is a legkelendőbb típusok.

Hátrány: A tintapatronok nem éppen környezetbarát megoldások. Mivel meglehetősen összetett szerkezetek, és még mindig (többnyire) eldobhatók. Még akkor is, ha ma már elég elterjedt a patronok házilagos “újratöltése”, amivel pénzt is megtakaríthatsz, de van, olyan gyártó aki úgy gondolja, hogy jobb ha az újratöltést a gyárban végzik el. Így nem forgalmaznak un újratöltő csomagokat.

Szintén költség hatékonyak az után gyártott patronok, ám ha az adott típushoz nem gyártanak utántöltő készletet, akkor nincs lehetőség az újra töltésre, mert a gyár csak az eredeti patronokat fogadja vissza, az után gyártottakat nem.

Hátrány: Ha nem használod a nyomtatót egy ideig, a tinta kiszárad. A legkülső kamarákban a patron könnyen kiszárad. Lentebb a hibaelhárítási résznél mutatok egy jó technikát arra, hogyan tudod ezt elkerülni.

A tintasugaras nyomtatók hibaelhárítása

Mivel a tintasugaras nyomtatók belső szerkezete egyszerűbb, mint lézernyomtatóké, ezért gyakran a hibaelhárítás is egyszerűbb. Íme a top három tipp a problémák kezelésére.

  1. A patronokban ugyan van még tinta, mégsem nyomtat semmit a készülék. Ez annak a jele, hogy a tinta kezd kiszáradni valahol. Ha egy vattapamacsra teszel egy kis alkoholt és óvatosan beecseteled a nyomtatófejeket, ezzel fellazítva a száraz tintát. (Ha lehet ne sörrel próbáld inkább nagy tisztaságú alkoholt használj ) Ez után ellenőrzésként nyomtass ki egy tesztoldalt, hogy lásd a tinta megindult-e a fúvókákon.

  2. Nyomtatás eltolódott, vagy hibás. Ez azt jelzi, hogy a nyomtatófejek nincsenek beállítva, a legtöbb nyomtatónak erre létezik egy speciális programja. Amit a nyomtató beállítások menüben kell keresned, általában a “nyomtatófejek kalibrálása” néven találod meg. A folyamat során kinyomtatódik néhány oldal, Ezeket átvizsgálva kell megadni a szoftvernek, hogy melyik nyomtatási kép a legélesebb legjobb. Ha nincs, ilyen menüpont (régi nyomtatók) akkor kézzel kell beállítani a nyomtatófej helyzetét, hogy orvosold problémákat.

  1. Szokatlan nyomtatási dolgok történnek, például állandó nyomtatófej eltolódás. Ez olyankor fordulhat elő, ha a tintapatronokat egészen az utolsó, cseppig ki használod. Ilyenkor a túl kevés tinta egyre jobban felmelegszik. Ha pedig, a tinta melegebb át megy a nyomtatófejen, akkor ez károsíthatja a nyomtatófejet, amint az áthalad rajta. Próbálj ki egy új tintapatront először, és ha a probléma továbbra is fennáll, lépj kapcsolatba a nyomtató gyártójával.

    Te használsz tintasugaras nyomtatót? Meg vagy vele elégedve? Segített a cikk a nyomtató jobb megismerésében? Várjuk a véleményed itt lent a hozzászólások között.