A legutóbbi cikkel megkezdet sorozat második része ként most a lézer nyomtatók bemutatásával folytatom a sort. Ezeket a nyomtatókat a legkülönbözőbb formában és méretben gyártják. Azonban a külső megjelenés vajmi kevés információval szolgál arról, hogy mi folyik odabent. Ebben a cikkben be mutatom a lézernyomtatók alapvető működését. A cikk végén összefoglalva néhány előnyét és hátrányát, valamint bemutatok 3 egyszerű ám elég gyakori hiba elhárítási megoldást.

Lézer nyomtatók

A lézernyomtató

A lézer, vagy ritkábban használt “toner” nyomtatók a fénymásolókhoz hasonló xerografikus módszerrel működnek. Ennek alapja a statikus elektromosság. Vizsgáljuk meg részletesebben, mi is a statikus elektromosság. Egy szigetelt tárgyon kialakuló elektromos töltést nevezzük statikus elektromosságnak. Mivel az ellentétes töltésű atomok vonzzák egymást ezért az ellentétes töltésű tárgyak is vonzzák egymást, ezen az egyszerű elven működik a lézernyomtató.

Az elv egyszerűsége ellenére a technológia azért nem ilyen egyszerű.  Belső felépítését tekintve egy lézernyomtató sokkal bonyolultabb mint egy tintasugaras készülék.

Lézernyomtató működése

Minden lézer nyomtató tartalmaz egy henger alakú forgó dobot, ez tulajdonképpen az egyik ha nem a legfontosabb része a nyomtatónak.  Maga a dob fotó-konduktív (fotóvezető) réteggel van borítva, ilyen anyag például a “szelén”. A henger egy korona szálnak vagy korona drótnak nevezett egységen keresztül, nagy feszültség hatására pozitív töltésű lesz.

Ezt követően a forgó henger elhalad a lézerfényt irányító tükör előtt. Ennek hatására azokon a pontokon ahol a lézerfény megvilágítja a henger elveszti a töltését. Így kialakul a hengeren a dokumentum képe. Ezután egy mágneses henger a kazettában lévő festéknek a hengerrel ellentétes töltést ad. Így amikor a henger elhalad a festék kazetta előtt a festék rátapad a hengerre ott ahol a lézer fény meghagyta a töltést.

Miközben a festékkel ellátott dob tovább fordul, a papírtálcába helyezett papírból a behúzó hengerek segítségével egy lapot vesz fel a nyomtató. A papírlap is a dob festékkel ellátott részével ellentétes töltést kap így amikor a lap elhalad a dob és a továbbító hengerek között a festék a papírlapra tapad, létrehozva így a nyomatot.  A következő lépésben egy 200 fokra hevített  égetőmű hengerei között átvezetve a festéket rá sütik a papírra. Ezért érezzük melegnek a lézernyomtatóból kikerülő kész nyomatot.

Ezután még a papír és a dob is egy tisztító folyamaton esik át, hogy a felesleges festékport összegyűjtve, az vissza kerüljön a festék tartó kazettába. A papír tisztítása szintén a statikus töltés használatával történik ezzel mindjárt azt is kiküszöbölve, hogy a papír túl sok elektromos töltést tartalmazzon mikor kikerül a nyomtatóból.

A lézernyomtató előnyei és hátrányai

  • Legnagyobb előnye a gyorsasága, némely lézer nyomtató akár 200 oldalt is képes kinyomtatni percenként. a lézersugárnak köszönhetően sokkal precízebb a kinyomtatott dokumentum, mint egy tintasugaras nyomtató esetén.
  • Másik előnye a gazdaságossága, Sokkal ritkábban kell cserélni a tonert, mint egy tintapatront. Habár a lézernyomtatók egy picivel drágábbak, ám fenntartásuk nem kerül több pénzbe. Lézernyomtatóval nyomtatható oldalak száma lényegesen magasabb mint a tintasugaras nyomtatóké. Természetesen az is igaz, hogy egy tonerkazetta drágább mint egy tintapatron, azonban az előbbi jóval több festéket tartalmaz, így az egy oldalra eső nyomtatási költség sokkal kevesebb.

Toner

Hátrányként tehát csak a készülék és a festék patron magasabb ára említhető. Eleinte a nyomtatók ára jóval magasabb volt az alkalmazott technológia miatt. Mára azonban már egy egyszerűbb fekete nyomtatásra alkalmas készülék, alig néhány ezer forinttal kerül többe, mint a tintasugaras nyomtató. Ez az árkülönbözet pedig hamar megtérül a használat során. 

A lézernyomtatók hibaelhárítása

Mivel a lézernyomtatók meglehetősen összetett eszközök, ezért a hibaelhárítás is meglehetősen bonyolult. Itt most csak négy egyszerű ám legtöbbször előforduló hiba, javítását mutatom be ezeket otthon akár te magad is javítanod.

1, A szöveg homályos vagy elmosódott a grafika. Ez a fókuszáló lencse és a lézer összehangolási hibájára utal. Többnyire a lézer nyomtató automatikusan beállítja a lézer és a lencse helyzetét, hasonló ez a folyamat mint amikor a tintasugaras nyomtató a nyomtatófejeket kalibrálja. Ellenőrizd a nyomtató beállításait nyomtató kézikönyve alapján és próbálj tesztoldalt nyomtatni.

2, Az egymás után következő szövegek Véletlenszerűen össze csúsznak. Ez általában akkor fordul elő, ha a forgó dob az utolsó lépésben nem lesz megtisztítva. Így a két használat között megtart némi festéket, és az egyik nyomat a másikra rá kerül. A probléma megoldásához, nyisd ki a nyomtatót, és ha hozzáférsz a dobhoz, akkor azt egy szöszmentes puha ruhával töröld át. Nagyon fontos, hogy elsőként ilyenkor kapcsold ki a készüléket és várj néhány órát, mielőtt a dobot letörlöd. (Nehogy a statikusan feltöltött dob kellemetlen perceket szerezzen!)

3, A papír gyakran elakad. Ez két problémára utalhat. Először is ellenőrizd  hogy a papír megfelelő-e a nyomtatóhoz. A lézer nyomtatók nem igényelnek speciális papírt. Semmi értelme drágább, vagy a minőségibb papíroknak  Mivel a festék a papír tetejére kerül és oda sütik rá, ellentétben a tintasugaras nyomtatókkal  ahol a tintát a papír magába szívja. Ezért ott a gyengébb minőségű papíron rossz minőségű lesz a nyomtatás.

4, Előfordulhat még, hogy valahol a nyomtató mechanikájában elakadt egy kis darab papír. Ilyenkor szintén kapcsold ki a készüléket, húzd ki a nyomtatót a hálózatból és várj néhány órát mielőtt, megbontod a nyomtató burkolatát.

Segített a cikk a nyomtató jobb megismerésében? Várjuk a véleményed itt lent a hozzászólások között.