Számítógépes adattárolás régen nagyon egyszerűen működött, még néhány évvel ezelőtt is, az újonnan létre jött dokumentumokat mentésre kerültek a 40-60 120 GB-os belső merevlemezre, és a legfontosabb, vagy kényes adatokról biztonsági mentés készült egy CD / DVD-ROM-ra. Ma már az adattárolás fejlesztéseknek köszönhetően és a számítási felhő megjelenésével számos alternatíva választható Mindegyik módozatnak vannak erősségei, és hátrányai is, és mindegyik más-más helyzetben lehet előnyös. Ennek a bejegyzésnek a célja, hogy segítsen neked is a döntésben.

Belső vagy külső merevlemez meghajtó

                 samsung category picture hdd  Belső merevlemez                      F31QCA4GAPUS9GZ.SQUARE3     Külső merevlemez          

Az első lehetőség továbbra is széles körben elérhető, és több terabyte tárolására képes külső és belső merevlemezek. A számtalan különböző formában, méretben, kapacitással, és persze különböző árakban. Mindenki megtalálhatja köztük a számára leg alkalmasabb megoldást. És ha nem kell másokkal megosztani a dokumentumaidat, akkor még mindig közel a legbiztonságosabb megoldás. Megfelelő kezelés mellett egyetlen mód, hogy eltulajdonítsák a lemezen lévő személyes dokumentumaid, képeid, ha betörnek a házadba.

Solid State Drive (SSD vagy szilárd test meghalytó)

22027_p_SSD320_x_ray

Egy másik lehetőség a számítógépen belüli adattárolásra a Solid State Drive (SSD). Ez a merevlemezekkel szemben nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Az adatok tárolása Flash memória modulokban történik, amely kiváló tartósságú és ütésálló. Flash meghajtók rendkívül gyorsak, csendesebbek, és kevesebb energiát használnak, ám kicsit drágábbak.

Fájl Szerver

fileserver

Az adatok mentése a fájl szerverre, egyben azt is jelenti, hogy az elérhető lesz az összes számítógép számára, ami ugyanazon hálózatra csatlakozik. Ennek az adattárolási formának a fő célja, hogy a szoftvereket futtathatja és az elmentett fájlokat szerkesztheti másik a hálózathoz csatlakozó munkaállomáson. A fájl szerver különösen akkor hasznos, ha a különböző felhasználók számára hozzáférést kell biztosítani egyazon dokumentumokhoz. Azonban fontos, hogy a biztonsági rendszer, segítségével megakadályozzák az illegális hozzáférést.

Hálózati adattároló

seagate-3tb-hard-drive-for-BlackArmor-NAS

A hálózati adattárolók (NAS) hasonlóak a fájlszerverhez, szintén egy számítógépes hálózathoz csatlakoznak. Ugyanakkor a legfontosabb különbözőségük abban rejlik, hogy egy speciális a feladatra szabott számítógépet tartalmaznak. Az összes hardver és szoftver úgy van beállítva, hogy a legoptimálisabb legyen az adatok tárolására. Így sokkal gyorsabb adatelérést biztosítanak, ám jóval egyszerűbb a kezelésük. A NAS olyan cégek számára lehet hasznos ahol nagy mennyiségű adat kezelés történik. A közelmúltban történt árcsökkenés miatt az otthoni felhasználásra is nagyon jó alternatíva lehet.

Adattárolás a számítási felhőben

cloud

A számítási felhőben tárolt adatok több távoli szerveren kerülnek elhelyezésre, amelyhez az interneten keresztül tudsz csatlakozni. Az üzemeltetését harmadik fél látja el. Ahelyett, hogy vásárolsz egy merevlemezt fix kapacitással, csak bérelsz egy tárhelyet, ha szükséged van rá. Ha letöltöd a dokumentumokat, akkor jóval kisebb fix merevlemez is elegendő. A felhőben elhelyezett adataid csak akkor elérhetők el, ha van internet kapcsolat. Viszont az adatvesztés esélye sokkal kisebb, például ha a számítógéped lefagy, a fájlok továbbra is tárolva lesznek az online rendszerben. Mint minden hálózati-alapú tároló rendszerben, itt is vannak biztonsági kockázatok, de a felhő szolgáltatók biztonságos titkosítási szolgáltatásokat és a jelszavas védelmet is kínálnak.

Te melyik módszert használod, hogy gondoskodj a féltett adataidról?

Írd meg itt lent a hozzászólások között.