A rendszeresen használt számítógépek, (és melyik nem ilyen?) az idő múlásával egyre lassabban és lassabban dolgoznak. Hogy ez miért történik, annak nagyon sok oka van. A legtöbb PC a telepítés után, amikor még úgymond tiszta a rendszer, vagy friss telepítés után egészen fürgén dolgozik. Aztán szépen lassan elkezdődik a különféle alkalmazások telepítése, esetleg törlése is, ha meggondoltad magad.

Ahogy telik múlik az idő az általános karbantartás is eleinte csak ki-ki marad, aztán végül teljesen el marad. Ugye magadra ismersz kedves olvasóm? Persze az is lehet, hogy nem, akkor viszont csak gratulálni tudok, a tudatos és körültekintő számítógép használathoz. A sok használat, a telepített programok, és a lassanként megszűnő karbantartás a rendszer betöltési idejét is jelentősen megnöveli.

A Windows “Eseménynapló” szolgáltatás segítségével nyomon követhető a rendszer betöltési ideje, itt megtekintheted, mennyire romlik le néhány hónap használat után a betöltés ideje.

Hogyan használd az Eseménynaplót a számítógép boot idejének megtekintéséhez?

Az Eseménynaplót többféle módon is elindíthatod. A legegyszerűbb, ha a Start gombra, kattintva a kereső mezőbe beírod, hogy Eseménynapló (Angol nyelvű Windows esetén, mert ilyen is előfordulhat, ezt írd be “Event Viewer”)De megtalálhatod az Esemény naplót a Vezérlőpult –> Felügyeleti eszközök pontjában is. Amint elkezdesz gépelni fent a “Programok” rész alatt megjelenik a hivatkozás, erre kattintva elindul az Eseménynapló.

Vágólap08

A kereső mezőbe beírod, hogy Eseménynapló

 Vágólap01

Miután elindítottad az Eseménynaplót, az alkalmazásban kattints az Alkalmazás és szolgáltatásnaplók hivatkozásra a bal oldali panelen. 

Vágólap02

Ezután kattints a Microsoft mappára, majd a Windows mappára. Ekkor megjelenik, egy hosszabb lista ebben keresd meg a “Diagnostics-Performance” mappát. Ezt is lenyitva látsz egy “Műveletek” sort. Tehát akkor sorban így kattints: Microsoft –> Windows –> Diagnostics-Performance –> Műveletek.

Vágólap03

Miután duplán kattintottál a Műveletek sorra, látni fogod a jobb oldali panelen a különböző lehetőségeket. Válaszd ki és kattints a 2-essel  jelzett, “jelenlegi napló szűrése” menüpontra, hogy kiszűrd az eredményeket. 

Vágólap04

A megjelenő ablakban az Eseményszintnél jelöld be a Figyelmeztetés négyzetet.  Az Eseményazonosítók felvétele / kihagyása területen a szövegmezőbe add meg a “100-as” értéket. A Windows minden eseményhez egy azonosítót rendel. Ez a bizonyos 100-as ID jelzi a Windows indulását.

Vágólap05

A középső részben megfognak jelenni az indítási események dátum és időrendben. Ha szeretnéd át rendezni csökkenő sorrendbe a listát, csak kattints a dátum és idő feliratra a lap tetején. Keresd meg és kattints duplán egy néhány hónappal ezelőtti eseményre, hogy megnézhesd a számítógéped mennyi időt fordított a rendszer betöltésére.

Vágólap07

A rendszer indítás időtartama sorban az időt ezredmásodpercben látod. Oszd el ezt a számot 1000-el, és megkapod az abban az időpontban történt rendszer indítás, betöltődési idejét. A képen látható esetben,  a számítógép 2013.09.07.-én 12 óra 40 perc és 29 másodperckor lett indítva és 18,8 másodperc alatt indult el. Egészen szép idő, igaz ez köszönhető az épp néhány napja itt is bemutatott SSD meghajtónak is.

Vágólap06

Ha szeretnéd látni mennyivel növekedett a boot idő, akkor zárd be ezt az ablakot és válassz a listából egy későbbi dátumot. Az én esetemben most egy kb. 3,5 hónappal későbbi időpontot választottam. 2013.12.20.-án 18 óra 35 perc és 10 másodperckor indítottam a gépet. Az eltelt 3,5 hónap 8,5 másodperccel növelte a betöltési időt. Ez nem túl nagy eltérés, de tudnod kell, hogy én igyekszem vigyázni a rendszeremre. És továbbra is hivatkoznék az említett SSD meghajtóra.

Próbáld ki ezt a saját számítógépeden, és  mutasd meg nekünk itt lent a hozzászólásokban a számítógéped betöltésének idejét egy 3-4 hónapos időtartam alatt. A korábbi dátumot és boot időt egy sorba és a későbbi dátumot és boot időt a másik sorba írd.

Most, hogy már ismered a módját, hogy hol tudod nyomon követni a számítógép boot idejét, tedd hát meg a lépéseket a számítógéped felgyorsítására. Iratkozz fel az ingyenes gyorsító TITKOK tanfolyamra.

Vagy ha szeretnél egy igazán gyors rendszert, akkor kérd az SSD meghajtó beépítését tőlünk itt: Extrém-pc

Jelentkezem az Ingyenes gyorsító TITKOK tanfolyamra
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*
 

Szólj hozzá, mondj véleményt, vagy csak mutasd meg, itt a hozzászólásokban neked milyen eltérést mutat a betöltési idő.