Ennek a cikkemnek első részében a Windows lemeztöredezettség témakörét igyekszem körbe járni, és bemutatni.

A lemeztöredezettség-mentesítő a Windows egy beépített segédprogramja. Ha egy meghajtó már jó ideje használatban van akkor a Windows alatt az adatok óhatatlanul is töredezetté válnak. Ez annyit jelent, hogy az adatok felírása a merevlemez mágnesezhető rétegére nem folytonosan történik.

Hanem ahol helyet talál a vezérlő, minden szabad helyet kihasználva, oda írja az adatot. Vagyis a programhoz tartozó fájlokat. Ez pedig egy program esetében nem éppen a legoptimálisabb megoldás.

Ha egyszerűen akarnám szemléltetni, akkor képzeld el az alábbi helyzetet…

Szeretnél valamit készíteni otthon, de a hozzávaló szerszámok egy része a műhelyedben, más része a pincében, a szomszédban lenne, és a hozzá való anyagok pedig a padláson, és egy másik szomszédnál. Ép ott ahol helyet tudtál találni.

Ha most neki látsz elkészíteni, amit kigondoltál akkor jöhet a rohangálás egyik szomszédtól a másikig, pincétől a padlásig. És ha mindent összehordtál egy-helyre akkor kezdődhet az érdemi munka.

Mennyivel egyszerűbb a helyzeted, ha minden szerszám és anyag a műhelyedben van elrakva, ráadásul rendszerezve. Nos, ugyan ez a helyzet a merevlemez író olvasó fejével is. Nagyon nem mindegy, hogy egy program indulásakor össze vissza kell ugrálnia a lemez felett a szétszórt adatok kiolvasásához, vagy pedig a szükséges adatok lehetőség szerint szépen sorjában vannak a lemezre írva.

Ez a töredezettség Windows alatt óhatatlanul létre jön, mert folyamatosan adunk hozzá és törlünk programokat, fájlokat a lemezről. Törléskor pedig szabadul fel hely, azonban korántsem biztos, hogy pont annyi, ami egy másik éppen telepített program részére szükséges. Viszont a vezérlő program automatikusan ki fogja tölteni a felszabadult helyet.

Ami nem fér oda, azt az adat darabot egy másik szabad helyre fogja fel írni. Ezzel máris minimum kétfelé van törve az adott program. Induláskor tehát két helyről kell össze szedni a hozzá tartozó fájlokat, adatokat. És ez még egy szerencsés eset ha csak két helyről, a valóságban ez inkább jóval több.

Ezen a képen egy ilyen töredezett
lemezt láthatsz. Kékkel jelölve mondjuk
a Windows. A piros a szövegszerkesztő,
és zölddel a szöveges dokumentumok.

 

Amikor töredezettség mentesíted a
lemezt akkor ezek az adatok  
folyamatosan egymás után 
következnek.

Természetszerűleg, ha az adatokat így kell össze vadászni, az idő.  Mégpedig értékes idő, amit a gép neked a homokórával jelez, te pedig vársz és vársz a program indulására.

Ilyenkor segít a töredezettség-mentesítő.

A töredezettség-mentesítés folyamán az egymáshoz tartozó program, fájl, és adatrészeket összegyűjti a program, ki másolja az eredeti helyéről, törli onnan, majd egy megfelelő méretű szabad helyre egybefüggően bemásolja.

Ezzel lecsökkenti az írási / olvasási időt, így gyorsítva a bootolás azaz a rendszer betöltődési idejét, és az egyes programok indulási idejét. Ez pedig már kihatással van a gép sebességére is, gyorsabb működést eredményez.

Szerencsés helyzetben vagy ha…

Te már rendelkezel egy Solid State Drive (SSD) meghajtóval, ebben az esetben nem kell törődnöd a lemez töredezettség-mentesítéssel, mert ezeken a meghajtókon az adatok azonnal elérhetők. Az SSD meghajtók nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket.

Milyen gyakran célszerű a töredezettség-mentesítőt futtatni?

Erre nincs meghatározott szabály, hogy milyen gyakran kell futtatni a Töredezettség-mentesítőt.  Általában, úgy határozzák meg ezt, hogy mennyire intenzíven használod a számítógépet. Ha több nagy adatblokkot használsz, miközben még videót is szerkesztesz, gyakran telepítesz, és távolítasz el sok programot? 

Ha a fentiek igazak rád, akkor az átlagnál sűrűbben célszerű a lemez töredezettség-mentesítése. Ha csak az alap, szövegszerkesztő használod és az emailjeidet olvasod, akkor ritkábban is elég használnod a töredezettség-mentesítő programot. Ebben az esetben elegendő a Lemeztöredezettség-mentesítő futtatása havonta egyszer, hogy a fájlokat és meghajtót szervezetten tartsa az optimális teljesítmény érdekében.

A töredezettség-mentesítő ütemezhető is.

Igen ütemezhető ezt fogom neked megmutatni a második részben.

Valamint, szó lesz még a töredezettség-mentesítés közben esetleg előforduló hibakódokról.

És néhány felmerülő kérdést is megválaszolok.

Folytatás itt

 

Tetszett a cikk, írd meg a véleményed a kérdéseid itt lent a hozzászólások között.