Miért célszerű ütemezni a töredezettség-mentesítést

Mivel a Töredezettség-mentesítési folyamat a lemez méretétől függően eltarthat néhány órán át is. És bár a töredezettség-mentesítő futása közben is használhatod a rendszert, azért jobb, ha nem használod. Javasolt, a Töredezettség-mentesítő futtatását ütemezni. Ehhez, indítsd el az ütemezés segédprogramot a Start–> Minden program–> Kellékek–>Rendszereszközök menüpontra, kattintva és azon belül kattints a Ütemezett feladatok sorra.

A megjelenő ablakban kattints az Ütemezett feladat hozzáadása sorra. Megjelenik az ütemezett feladatok varázsló, ekkor kattints a tovább gombra. A következő ablakban az ütemezhető alkalmazások listája jelenik meg. Ha a listában nem találod a töredezettség-mentesítőt, akkor kattints a “Tallózás” gombra. Majd a C:\Windows\System32 mappában keresd meg a “dfrg” programot kattints rá, majd kattints a megnyitás gombra. varázsló következő ablakában jelöld be a feladat végrehajtása havonta rádió gombot.

A tovább gombra kattintva meg kell adnod, hogy milyen időpontban történjen a futtatás. Itt célszerű olyan időpontot megadni amikor nem használod a gépet, ám figyelj oda, hogy abban az időpontban maradjon bekapcsolva a gép. Az idő után megadhatod a pontos napot a hónapon belül, vagy feltételként is megadhatod. Például megadva az első hétfő beállítást.

Ekkor a program bekerül az ütemezett feladatok listába, és innentől kezdve minden hónap első hétfőjén a megadott időpontban el fog indulni. Ezért figyelj rá, hogy abban az időpontban mindig legyen be kapcsolva a géped.

A töredezettség-mentesítő hibaüzenetek

Ha a Töredezettség-mentesítő futtatásakor ezeket a hibakódokat kapod: DEFRAG005 vagy DEFRAG006.  Akkor ez azt jelenti, hogy a Töredezettség-mentesítő nem tud írni vagy olvasni a szektorban. Ha ezek a hibák, jelentkeznek, sürgősen csinálj biztonsági mentést a fontos adataidról egy külső meghajtóra, majd futtasd a Hibaellenőrzés segédprogramot a merevlemezen.

A hibaellenőrző futtatásához, kattints a Start gombra, majd a Számítógép menüpontra. Ezután kattints jobb gombbal a C meghajtóra, és válaszd a Tulajdonságok parancsot. Az Eszközök fülön a Hibaellenőrzés részben kattints az ellenőrzés gombra. Válaszd ki az összes lehetőséget “A fájlrendszer hibáinak automatikus javítása “ valamint a “Szektor hibák keresése és kísérlet a javításukra.”

Ez a vizsgálat, eltarthat egy ideig. Amikor a folyamat befejeződött, futtasd újra a Töredezettség-mentesítőt.

Töredezettség-mentesítési kérdések és válaszok

  • A Töredezettség-mentesítő valóban javítja a teljesítményt: Igen
  • Milyen gyakran kell a Lemeztöredezettség-mentesítőt futtatni: Havonta
  • Egy Solid State Drive (SSD) lemeznél is kell futtatni: Nem
  • Töredezettség-mentesítés alatt használhatom a számítógépet: Igen
  • A Töredezettség-mentesítő csökkentheti a meghajtó élettartamát: Igen
  • Muszáj használni a beépített Windows töredezettség-mentesítő programot: Nem

Töredezettség-mentesítés Összegzés

Amint látod, a Töredezettség-mentesítés elengedhetetlen része a szokásos Windows karbantartásának. A legjobb, ha ütemezed a futását egy olyan  időpontra, amikor nem használod a számítógépet. Ha nem sikerül, akkor futtasd a hibaellenőrzés programot. Győződj meg róla, hogy a meghajtó legalább 20 százalék üres hellyel rendelkezik azért, hogy a Windows mozgatni tudja a fájlokat. Mindezek eredményeként, a számítógép gyorsabban és hatékonyabban fog dolgozni.

Te használtad már az ütemezést, írd meg a véleményed itt lent a hozzászólások között.