A Windows Vista egyik új teljesítménynövelő technológiája az úgynevezett ReadyBoost, amely a számítógéphez utólag csatlakoztatott külső háttértárakat, merevlemezeket, memóriakártyákat használ a rendszer gyorsítására, illetve a lapozófájl kibővítésére.

A ReadyBoost csak Windows Vista és Win7 rendszereken működik. Vistán csak FAT32 -re vagy exFAT fájlrendszerre formázott eszköz használata támogatott, itt a fájl méret limitje 4GB, így ennél nagyobb PenDrive -ot nincs értelme használni. Win7 -en azonban kezeli a program a nagyobb méretűeket is. A sebesség növekedés átlagosan mintegy 10-20% ennyivel gyorsabban töltődik be a programok töbsége.
 

A ReadyBoost szolgáltatás akkor segít, amikor fogytán van a PC fizikai memóriája. A kevés memória nagyon képes lelassítani a számítógépet, mert a Windowsnak a merevlemezen a lapozófájlban kell elhelyeznie az adatokat. Ehhez képest egy flash memória nagyságrendekkel gyorsabb megoldás lehet.


Azonban a ReadyBoost inkább a lapozófájl kiterjesztésének fogható fel, mint a fizikai memória bővítésének, mert  az USB memóriák még sokalta lassabban írhatók, mint a fizikai memória. Amikor egy USB meghajtót, memória kártyát csatlakoztatsz a számítógéphez, a Windows megvizsgálja a fájlrendszert és a rajta található tartalomnak leginkább megfelelő műveleteket felsoroló automatikus lejátszás párbeszédpanelt dobja fel. Amennyiben a csatlakoztatott eszköz alkalmas a ReadyBoost használatára akkor a párbeszédpanelen megjelenik a ReadyBoost használatának lehetősége. Melyet kiválasztva, beállíthatod az eszközön az erre a célra felhasználható memória mennyiségét.

Jó ha tudod a ReadyBoost-ról.

ReadyBoost használatával gyakran használt programok, fájlok mint például a dll-ek, a merevlemez helyett USB eszközön is elhelyezésre kerülnek. Így az USB eszközből egy gyorsítótár lesz, amely a lapozófájl kiterjesztése. Mivel a flash memóriák szekvenciálisan és véletlenszerűen is ugyanolyan sebességgel képesek az adatok olvasására, így a rendszer nagyjából tízszer gyorsabban éri el a szükséges fájlokat mintha az merevlemezen volna.

Az adatok az USB eszközön AES 128bites titkosítással vannak védve, ha a meghajtó esetleg idegen kezekbe kerülne, így nem kell aggódnod az adataidért. Ahogy fentebb máremlítettem a ReadyBoost a lapozófájl kiterjesztése, ezért a rajta lévő adatok a merevlemezen is megtalálhatók, ezért bármikor nyugodtan eltávolíthatod az USB eszközt, adatvesztés nem történik.

Ha már létrehoztál egy gyorsítótárat valamilyen USB eszközön, és azt le választod az adott portról, és később egy másik eszközt illesztesz ugyanerre a portra, az eszköz azonos betűjelet fog kapni. Ilyen esetben a Windows figyelmeztet, hogy az előző eszközről töröld a gyorsítótárat, mielőtt a jelenlegi USB meghajtón újat hoznál létre.

Hogyan kapcsold be és ki a ReadyBoost-ot

Csatlakoztas egy USB meghajtót vagy memóriakártyát a számítógéphez. A Start menü → számítógép megnyitása után a meghajtót kiválasztva kattints rá a jobb egérgombbal. A megjelenő helyi menüből válaszd a Tulajdonságok pontot. A megjelenő ablakban a meghajtó Tulajdonság lapján kattints a ReadyBoost fülre, és végezd el a műveletek egyikét.

Amennyiben a meghajtó vagy a memóriakártya teljes tárterületét a ReadyBoost használatára szeretnéd szánni, kattints Az eszköz elkülönítése a ReadyBoost alkalmazásnak lehetőségre. A Windows a meghajtón lévő fájlokat érintetlenül hagyja,azonban a maradék tárterületet a rendszer gyorsítására fogja használni.

Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló tárterületnél kevesebbet szeretnél a ReadyBoost alkalmazáshoz használni, kattints az Eszköz használata lehetőségre, és mozgasd a csúszkát, vagy kattints a felfelé illetve lefelé mutató kis nyilakra és így állítsd be a felhasználni kívánt tárterületet.

Ha szeretnéd kikapcsolni a ReadyBoost szolgáltatást jelöld be az Eszköz használatának tiltása rádiógombot.

És végezetül kattints az OK gombra.

Ha az eszköz nem alkalmas a ReadyBoost használatához.

Amenyiben a csatlakoztatott eszköz vagy memória kártya nem alakalmas aReadyBoost technológia használatára, abban az esetben az alábbi üzenetet kapod az eszköz tulajdonság lapján a ReadyBoost fülre kattintva.

Mit kell tudnia az eszköznek

Az USB eszközöknek a ReadyBoost-tal való használhatósághoz az alábbi feltételeket kell teljesíteniük.

  • USB 2.0 szabványúnak kell lennie
  • képesnek kell lennie 4 KB-os adatcsomagok 3,5 MB/másodperc sebességű véletlenszerű olvasására
  • 512 KB méretű csomagok 2,5 MB/másodperc sebességű írására a tárhely teljes területén
  • az eszköznek legalább 256 MB szabad területtel kell rendelkeznie

Az igazán hatékony PC gyorsításhoz az alábbiak is fontosak

Hogy a ReadyBoost igazánhatékonyan legyen képes felgyorsítani a számítógépet, legalább 1 GB tárterületnek kell a rendelkezésre állnia.

A lehető legjobb eredmény eléréséhez az USB meghajtó vagy memóriakártya a számítógépbe épített fizikai memória négyszeresével, de legalább annak kétszeresével kell rendelkezzen. Ha a számítógépedben 1 GB RAM-memória van telepítve, és egy 4 GB-os USB meghajtót csatlakoztatsz a PC-hez, akkor a meghajtón legalább 2 GB tárhelyet kell elkülöníteni, hogy a ReadyBoost a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, azonban mégjobb, ha a teljes 4 GB-ot erre a célra használod. A memória mennyisége a számítógép-használat módjától is függ. Sok program egyidejü megnyitása és használata, lényegesen több memóriát igényel.

A 2 GB és 4 GB közötti tárterületet mennyiség beállítása a ReadyBoost számára, töbnyire jó hatékonyságot eredményez. Természetesen 4 GB-nál több tárterületet is kijelölhetsz a ReadyBoost számára, ha a meghajtó vagy a memória kártya nagyobb méretü. Egy eszközön azonban maximum 32 GB tárterület használható fel a ReadyBoost szolgáltatáshoz, és egy számítógépen pedig maximum 256 GB, nyolc USB meghajtót vagy  memóriakártya csatlakoztatásával.

A ReadyBoost funkció használatához, az USB meghajtónak támogatnia kell az USB 2.0 szabványt, vagy újabb szabványt. A számítógépnek rendelkeznie kell egy szabad USB 2.0 porttal, ahova a meghajtó csatlakoztatható. A ReadyBoost hatékonyabb, használatához a meghajtót közvetlenül a számítógépen levő USB-portra csatlakoztasd, és nem egy külső USB-elosztóra.

Ha szeretnéd meg tudni, hogy egy USB meghajtó képes-e együtműködni a ReadyBoost szolgáltatással, nézzd meg  a gyártó címkéjét, legtöbb esetben szerepel rajta az „Enhanced for ReadyBoost” (ReadyBoost-ra kialakítva) felirat. Ha a gyártó nem említi a ReadyBoost szolgáltatással való kompatibilitást, attól még lehetséges, hogy a meghajtó működik a ReadyBoost szolgáltatással. Az alábbi címen ellenörizheted, hogy a meghajtó együtműködik-e a ReadyBoost szolgáltatással. http://www.grantgibson.co.uk/misc/readyboost az oldalon gyártók szerint kereshetsz a különböző meghajtók között.

A ReadyBoost képes használni a legtöbb memóriakártyát, legyen az akár CompactFlash (CF) vagy Secure Digital (SD). Azonban néhány SD memóriakártya a csatolófelület problémái miatt nem működik jól a ReadyBoost szolgáltatással. Ilyen esetben a ReadyBoost a fentebb már bemutatott figyelmeztető üzenetet fogja megjeleníteni, ha a kártyát használni szeretnéd.

Ha a számítógép SSD (solid-state drive) technológiát használó merevlemezzel rendelkezik, akkor előfordulhat, hogy nem jelenik meg a ReadyBoost szolgáltatás lehetősége amikor egy USB meghajtót vagy memóriakártyát csatlakoztatsz a rendszerhez. Lehetséges, hogy az alábbi üzenet jelennik meg „A ReadyBoost nem engedélyezett a számítógépen, mert a rendszerlemez elég gyors ahhoz, hogy a ReadyBoost használata valószínűleg nem jelent további előnyt” Ezt az üzenetet azért kapod, mert az SSD-meghajtók annyira gyorsak, lehetnek, hogy a ReadyBoost technológiából nem képesek további gyorsulásra szert tenni.

Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy nem tudod felhasználni a meghajtó teljes memóriáját a PC gyorsítására.  Néhány eszköz lassú és gyors flash memóriát is tartalmaz, a ReadyBoost azonban csak a gyors flash memóriát képes használni a számítógép gyorsítására.

Ha mindent rendben találtál és elfogadtad a beállításokat, a Windows azonnal lefoglalja a meghatározott tárterületet. Az egész művelet a háttérben zajlik, mindössze annyiból következtethetsz a működésre, hogy a meghajtón található, visszajelző LED villog, és ha a fájlkezelőben megnyitod az USB eszközt, egy új fájl jelenikmeg rajta. A fájl neve $emd.sfcache a fájl típusa pedig Superfetch Cache fájl. A ReadyBoost segítségével optimális esetben a működésen túl, a ki- és bekapcsolási időt is lecsökkentheted!

További tippeket és trükköket olvashatsz a lelassult rendszered, használhatóbbá tételére a…

“Windows Gyorsító tanfolyamon.”


Szólj, hozzá a bejegyzéshez. Hozzászóláshoz, kattints a bejegyzés címére, vagy itt alul írd meg.